Vaccinari

Anual, numeroase animale de toate varstele se imbolnavesc si chiar mor din cauza bolilor infectioase care ar fi putut fi prevenite prin vaccinare. Principiul conform caruia "preventia este mai buna decat tratarea" este extrem de relevant in acest context. Deoarece nu exista tratamente specifice pentru majoritatea bolilor infectioase, terapia lor este adesea indelungata, costisitoare si nu intotdeauna eficienta. Uneori, chiar si dupa tratamente lungi si costisitoare, vindecarea poate avea consecinte grave asupra dezvoltarii ulterioare a animalului.

Vaccinarea reprezinta o metoda eficienta de prevenire a acestor boli. Iata cateva aspecte importante:

  • Imunitatea in primul an de viata: Animalele tinere sunt mai predispuse la imbolnavire, asa ca in primul an de viata se vor efectua mai multe vaccinari pentru a institui o imunitate solida. Este important de retinut ca vaccinarea initiala nu protejeaza animalul pe viata.
  • Rapel anual: Pentru a mentine imunitatea, este necesar sa se faca rapel anual. Medicul veterinar va stabili schema de vaccinare adecvata pentru fiecare animal.
  • Responsabilitatea stapanilor: Stapanii responsabili se vor asigura ca animalele lor sunt vaccinate la timp conform recomandarilor medicului veterinar.
  • Procedura de vaccinare: Vaccinurile nu sunt doar "simple injectii." Ele sunt produse biologice speciale care declanseaza productia de anticorpi impotriva anumitor afectiuni. Vaccinarea trebuie efectuata de catre medicul veterinar dupa o consultatie care sa evalueze starea de sanatate a animalului.
  • Importanta vaccinarii la pisici: Chiar daca pisicile "stau numai in casa," majoritatea bolilor infectioase se transmit pe cale respiratorie. Vaccinarea este esentiala si pentru ele.
  • Protectia animalelor tinere: Animalele aflate in curs de vaccinare trebuie protejate de contactul cu alte animale si mediul extern pana la finalizarea schemei de vaccinare.
  • Rolul alimentatiei: O alimentatie echilibrata este cruciala pentru dezvoltarea unui status imunologic postvaccinal corespunzator.
  • Deparazitarea prealabila: Inainte de vaccinare, animalele trebuie deparazitate atat intern, cat si extern.
  • Limitarile vaccinarii: Vaccinarea nu protejeaza impotriva tuturor imbolnavirilor, ci doar impotriva celor pentru care au fost vaccinate.

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)